Cu toții am fost la un moment dat în acel punct în care am vrut să descărcăm ceva de pe internet, un film, un joc, o poză chiar, dar nu mai era stocare pe calculator. Pur și simplu nu mai era loc și pentru lucrul respectiv. Te-ai dus la ”My computer” și linia de la Local Disk era pe roșu. ”Și fix azi” este primul lucru pe care ți-l spui. Dar nu te panica, este mai mult decât o metodă de a rezolva această problemă. Așa că hai să vedem ce faci când nu mai ai spațiu pe calculator.
Unul din primele lucruri pe care le-ar face o persoană ar fi să ștearga programe și fișiere de care nu are nevoie. Dar cum îți dai seama care programe ocupa cel mai mult spațiu pe calculator. Dacă ai știi asta ar merge mult mai ușor treaba, nu? Foarte adevărat. Este mai ușor să ștergi un program sau un fișier mare decât să cauți și să ștergi 100 de fișiere mici, care sunt împrăștiate prin foldere și subfoldere.
Dacă te uiți dupa o metodă de a afla care lucrurui ocupă cel mai mult spațiu, am un mic ”tool” pentru tine. Se numește Folder Size. Este un progrămel de cam 7Mb care face o analiză a calculatorului și îți spune la final care sunt cele mai mari foldere și unde sunt. Astfel tu poți vedea și decide ”Deci War Thunder ocupă 56 de Gb? Nu l-am mai jucat de mult deci îl ștergem.” Linkul pentru programul respectiv este aici.
Cum folosești Foldersize să eliberezi spațiu pe calculator.
Deși programul este foarte ușor și intuitiv de folosit voi scrie un mic tutorial mai jos. Poți sări peste el daca consideri că nu ai nevoie de ajutor.
După ce descarci programul, desigur că vei rula fișierul .exe care tocmai ce a apărut în folderul ”Downloads”. Va trebui să treci prin tot procesul de instalare (Doar apasă ”Next” de câte ori e nevoie). Iar la finalul lui va trebui să deschizi programul. Acesta va arăta cam așa:
Acum tot ce trebuie să faci este să apeși butonul verde în formă de triunghi din partea de sus. Asta după ce ai selectat partiția pe care vrei să faci analiza. În cazul meu am selectat partiția pe care este instalat Windows. Acum trebuie doar să apăs butonul verde și va începe analiza. După ceva timp ar trebui să vă arate așa:
Acum poți vedea foarte clar care foldere ocupă spațiul cel mai mult din calculator și să le ștergi. Dacă de exemplu vezi că un folder de la windows ocupa mult, vezi ce anume din el ocupa atât. Am avut cazuri în care persoana respecitva avea 50 de Gb doar în folderul Downloads pentru că uita mereu să șteargă arhivele descărcate după ce le folosea.
Acum urmează doar să stai și să vezi ce anume vrei să ștergi și ce nu. Sunt sigur că ai deja anumite lucruri pe care vrei să le păstrezi și anumite lucruri de care ai uitat și pe care vrei să le ștergi. Te las câteva minute să îți faci curat înainte de a trece la următoarea metodă.
10 minutes later
Bun, sper că ai terminat curățenia de primăvară și sper că ai mai mult spațiu pe calcularor acum. Acum e timpul să discutăm despre un factor important despre calculatorul tău. Mai exact despre cum ai ajuns fără spațiu. Dacă ești o persoană care descarcă tot felul de lucruri și uită să le mai șteargă, atunci este de înțeles. Dar dacă abia descarci și tu un joc și spațiul deja e plin, nu crezi că ai cam prea puțin spațiu de stocare în calculator? Ce faci când nu mai ai spațiu pe calculator deloc? Nici măcar pentru o poză?
Următorul lucru pe lista mea este să te ajut să îți găsești un hard disk sau un SSD care să îți rezolve, cel puțin pentru o vreme, problema asta a lipsei de spațiu. ȘI da, ai ghicit, ar fi o idee bună să cumperi cel puțin un HDD dacă nu un SSD.
Cât de multă stocare să cumpăr?
Acum hai să te ajut să îți găsești dimensiunea potrivită. De obicei, cu cât mai mult cu atât mai bine. Însă sunt destul de sigur că 8 Terabiți de stocare e cam mult pentru un calculator cu uz personal. Deci, care este dimensiunea potrivită pentru tine și pentru nevoile tale?
E destul de simplu să iți dai seama. În primul rând ține cont că 200 de Gb sunt minimul recomandat. Pentru că evident că ai nevoie de un loc în care să îți instalezi Windows și restul programelor necesare pentru a folosi acel Pc. Un borwser, Winrar, Steam, etc, etc. Dar acum vine partea mai grea. Cât spațiu pe calculator? Tu nu vrei doar sa instalezi un browser și sa umbli pe internet. Tu vrei să instalezi și niște jocuri extra pe care să le poți juca. Deci, cât ar trebui să ai?
Well, depinde de jocuri în mare parte. GTA V ocupa în jur de 85 de Gb, este un joc mare. Minecraft pe de altă parte, abia dacă ocupa 5 Gb. Depinde ce lumi mai descarci de pe internet. Dacă știi că o să instalezi o grămadă de jocuri, atunci poți să cumperi liniștit un SSD de un Tb. Practic 1000 de Gb. Cu siguranță încap acolo toate jocurile tale plus poze, documente, fișiere descărcate de pe internet, etc.
Dacă consideri că nu prea o sa instalezi jocuri multe, dar că o să descarci multe filme, atunci 512 Gb ar trebui să îți ajungă. (poate e puțin cam mult). Iar acum poate vă întrebați.
Dar de ce SSD? Nu merge și un HDD?
Da, merge și cu un HDD. Dar viteza pe care o oferă un SSD este de foarte multe ori mai bună decât a unui HDD. Și cu toții vrem viteză, nu? Vrem ca Pc-ul nostru să pornească în 10 secunde. Mai multe detalii voi oferi într-un articol ulterior.
De asemenea dacă doriți un un sfat pentru a vă putea decide ce SSD să cumpărați nu ezitați să trimiteți un mesaj sau chiar să apelați. Aici este pagina ce contact.
Concluzie: Ce faci când nu mai ai spațiu pe calculator?
După cum am spus mai sus. Instalezi aplicația Folder-Size și dai start la o analiză. Dupa ce analiza este gata, te pui și începi să scoți afară lucrurile de care nu mai ai nevoie. În cam jumătate de oră ar trebui să fie gata tot procesul.
Ți s-a întâmplat vreodată ca să vină unul din părinți la un moment dat în camera ta și să îți șteargă toate iconițele cu jocuri de pe ecran pentru că te jucai prea mult pe calculator? Ei bine mie nu mi s-a întâmplat până acum pentru că ai mei știau cum să dezinstaleze cu adevărat un joc. Așa că de cele mai multe ori aveam mare grijă să nu depășesc limita de timp la calculator. Dar de-a lungul timpului am avut nevoie să știu Cum să dezinstalezi un program de pe calculator pentru că spațiul se umplea.
Ca și orice persoană normală, la început ștergeam iconițele de pe calculator crezând că le-am șters de tot. Dar și până în ziua de azi am aflat că și dacă dezinstalezi de unde trebuie un program există posibilitatea ca acesta să rămână instalat. Așa că, pentru a nu rămâne cu această surpriză, hai să vedem cum se dezinstalează un program.
Unde se găsesc defapt fișierele unui program?
De cele mai multe ori se găsesc în aceeași locație pe care ai ales-o la instalarea acestuia. Dacă ai ales altă locație decât cea default atunci doar tu știi unde sunt fișierele. Dar în mod normal se găsesc pe partiția pe care este instalat Windows. Și de cele mai multe ori se găsesc în folderele ”Fișiere program” sau ”Fișiere program(x86)” sau, dacă ai pe engleză, ”Program files” respectiv ”Program files(x86)” și fiecare program va avea propriul folder cu fișiere. Ți-am zis asta pentru că ne va ajuta puțin mai încolo.
Dezinstalează prin intermediul panoului de control
Această variantă este relativ simplă. Apeși butonul de Windows și scrii acolo ”Panou de control” sau ”Control panel” dacă ai pe engleză, Și de obicei primul rezultat este cel corect. Așa că va trebui să dai de asta:
După ce ai dat enter sau simplu click pe ea. Ți se va deschide o fereastră nouă cu panoul de control. Acolo va trebui să dai click pe ”Uninstall a program” sau ”Dezinstalează un program”
Iar de aici nu este chiar greu. Doar cauți programul pe care vrei să îl dezinstalezi și dai click pe dezinstalare. Te va trece printr-ul wizard de dezinstalare, care te va întreba dacă chiar vrei să ștergi acel program.
Mai este o metodă de ajunge mai repede aici. Apeși butonul de windows și scrii numele aplicației/programului/jocului pe care vrei să îl dezinstalezi. Când îți va apărea în căutare vei avea în dreapta un buton de dezinstalare. Te va duce în mod normal îl control panel la dezinstalare programe.
Bun, asta a fost doar una din metodele prin care poți șterge un program din calculator. Eu personal mai cunosc încă 2 pe care o să vi le prezint și vouă. Următoarea este oarecum similară cu metoda anterioară, dar o să o descriu și pe aceasta de asemenea.
Dezinstalează din setările lui WIndows
După cum ai citit din subtitlu, este relativ simplu. Apeși din nou butonul de windows și scrii ”setări” sau ”settings” în funcție de limbă sau poți apăsa direct combinația de taste Win+i care te va duce tot acolo. În setările de la windows apeși pe ”Aplicații” sau ”Apps” care te va duce la o listă cu programe și aplicații de unde poți șterge ce nu ai nevoie.
Sau șterge-i toate fișierele
Dacă consideri că nu e suficient așa poți pur și simplu să te duci în locul în care este instalat programul și să ștergi tot folderul cu fișiere. Deși există posibilitatea să mai existe și prin alte locuri precum Documente sau AppData. Cu ajutorul metodelor de mai sus acum știi cum să dezinstalezi un program de pe calculator corect și fără probleme.
Dacă lucrezi de mai mult timp în domeniul calculatoarelor, sau te pasionează acestea, cu siguranță știi ce este o partiție. Dar în cazul în care nu te-a interesat prea tare vei afla aici. Dacă vrei o definiție ca la carte atunci poftim:
”În domeniul informaticii, și al calculatoarelor partiție sau volum cum mai este numită, este o diviziune a spațiului existent pe un hard-disk sau dispozitiv USB, pe care fișierele sunt găzduite și organizate de un sistem de fișiere, sau format.”
Însă dacă dorești o definiție mai ușor de înțeles atunci ai una de la mine ”O partiție este o anumită capacitate delimitată din Hard-Disk”. Sau ca să dăm un exemplu similar din viața reală: Cu un dulap cu rafturi pe care le poți mișca. Cu cât muți un raft mai sus cu atât cel de sub va avea mai mult loc. Și cam așa este și cu Hard-Disk-urile. Le poți împărți pe partiții și în funcție de mărimea uneia, una va avea mai mult sau mai puțin loc.
Avantajele unei partiții
Deși poți să îți faci o serie de foldere pentru a menține o oarecare ordine este mai indicat să folosești partițiile pentru lucruri mari. Dacă te întrebi cum arată o partiție în calculator, ai mai jos o poză. Cele 2 linii sunt Hard-Disk-uri care sunt partiționate. Eu am făcut fiecare Hard-Disk o partiție. Pentru mine e mai ușor astfel.
Este indicat pentru persoanele care se și joacă pe acel calculator să aibă o partiție pentru fișierele jocurilor. De obicei nu prea accesezi astfel de partiții decât când vrei să repari ceva prin fișiere. Acea partiție ar trebui să fie destul de mare. Există unele jocuri care sunt și 100 de Gb. De exemplu ARK cu toate DLC-urile are cam 230 de Gb. Ceea ce este enorm pentru un joc.
Pentru persoanele care au fișiere de mai multe feluri sau doresc să le aibă ordonate în funcție de proiectul la care lucrează pot să își facă o câteva partiții mici pe care să le redenumească în funcție de proiectul la care lucrează atunci.
Cum creezi o partiție?
1. Aloci un spațiu liber
Deși am tot spus la ce sunt bune, nu am vorbit încă cum se face una și de ce este nevoie pentru a face una. Pentru că nu se poate face ușor din aplicațiile preinstalate de Windows avem nevoie de o aplicație externă și anume: Ease Us Partition Master. Este gratuit pentru uz personal și poate fi chiar folositoare și în alte situații precum migrarea Windows-ului, schimbarea literei partiției și multe altele.
După ce ai descărcat și instalat Ease Us Partition Master de aici, poți deja să creezi partiții. Nu ai nevoie mai mult, poate un restart pentru a fi în siguranță. Bun, după ce ai terminat de descărcat și instalat aplicația va trebui să o deschizi și să selectezi Hard-Disk-ul pe care vrei să îl partiționezi. În cazul meu Hard-Disk-ul I.
După ce l-ai selectat va trebui să apeși pe ”Allocate space” Va apărea următoarea fereastră unde va trebui să alegi cât spațiu să aibă noua partiție. Poți face asta ori trăgând cu mouse-ul de bulina neagră ori scriind în acea casetă cantitatea dorită. După asta dai ”Ok”
Acum trebuie să vă arate o animație scurtă și în partea de sus să vă apară un buton ”Execute 1 operation” pe care veți și da click. Vă va apărea o noua fereastră unde veți da ”Apply”
2. Transformi spațiul liber în partiție
După ce ați dat aici ”Apply” este cam gata totul. Desigur, va fi nevoie să dai un restart la pc. Va trebui să aștepți o vreme să se partiționeze hard-disk-ul. După ce vei deschide calculatorul din nou va trebui să te duci din nou în Ease Us Partition Master și să selectezi noul spațiu nealocat și să dai ”create partition”. După ce ai dat un nume și ai dat ”apply” mai trebuie să dai un restart, ultimul. După restart, ai deja partiția făcută și ”ready to use”.
Probabil cu toții ne-am confruntat cel puțin odată cu această problemă. Să nu mai avem spațiu să instalăm vreo aplicație sau să nu mai avem suficient spațiu pentru a descărca un film. Ce e de făcut în cazul acesta. Cumperi un nou Hard-Disk? Descarci pe un Stick USB? Mai ștergi din programe și fișiere? Ultima pare a fi cea mai bună alegere. Dar cum știi ce ocupă cel mai mult spațiu și unde găsești fișierele acelea uriașe? ȘI mai ales cum eliberezi spațiu în calculator fără să faci vreo boacănă?
Desigur este posibil să vezi dimensiunea unor fișiere fără a descărca alte programe. Pentru asta trebuie doar să dai click dreapta pe fișierul sau folderul respectiv și să dai pe ”Proprietăți” sau ”Properties” dacă ai pe engleză.
Astfel poți vedea cât de mare este un folder și să știi dacă merită să îl ștergi sau nu. Numai ai grijă să nu fie vreun folder cu fișiere pentru vreun program. Pentru că dacă faci asta este destul de posibil ca un anumit program să nu mai funcționeze cum trebuie sau să nu mai pornească deloc. Deși acestea sunt ascunse sau blocate ca să nu fie șterse din greșeală.
Cum faci să vezi ce ocupă cel mai mult spațiu în calculator?
Pentru a vedea asta repede și ușor avem nevoie de un program de pe internet. Programul se numește Folder Size, este gratuit și este și foarte mic. Așa că nu Trebuie să scoți cine știe ce aplicații afară ca să poți să instalezi Folder Size. Acum te voi ghida cum să îl folosești cum trebuie.
Pentru început trebuie să descarci aplicația. Pentru asta te duci la linkul ăsta. Și dai pe butonul de download. Cred că e suficient de mare să îl vezi dar poftim și o imagine:
După care alegi unde vrei să descarci installerul. Alege o locație la care să ajungi ușor pentru că o vei accesa aproape imediat după ce s-a terminat de descărcat. După cum știi deja trebuie să dai dublu click și să urmezi pașii pentru instalare. După ce ai instalat aplicația trebuie să o deschizi că avem treabă cu ea.
După ce ai deschis-o concentrează-ți atenția în partea de sus a acesteia. Mai precis unde scrie hard-disk-urile și unde poți da scanare.
Acolo alegi ce partiție să scaneze și după aceea dai click pe butonul verde de lângă. Și imediat va începe să scaneze toată acea partiție. După ce a terminat ar trebui să arate cam așa:
Acum, după ce ai scanat toate partițiile, adică tot spațiul din calculator. Este timpul să navighezi prin el ca să vezi ce ocupă cel mai mult. Din numele fișierelor poți să îți dai seama ce aplicații sunt. Adică dacă găsești un folder de 100 de GB care se numește ”Epic games” cu siguranță este un joc instalat acolo. Cel mai probabil Fortnite.
Dacă vrei să eliberezi spațiu, NU te apuca să ștergi folderele aplicațiilor, programelor, jocurilor. Pentru acestea trebuie să le dezinstalezi de unde trebuie. Cele mai multe se pot dezinstala din ”Control Panel” sau ”Panou de control” la ”Dezinstalare aplicații” sau la ”Uninstall a program”
Cu toate acestea spuse îți urez succes să îți eliberezi spațiu în calculator. La urma urmei ai nevoie de acel spațiu pentru a instala ceva, nu? Mai bine te-ai pune pe descărcat.
Cred că cel puțin odată te-ai întrebat: ”Oare ce placă video am?” sau ”Oare câți Rami am?” sau cu alte cuvinte, ”Cum să afli ce componente ai în calculator?”. Și adevărul este că aceste întrebări sunt unele la care ar trebui să le știi răspunsul deoarece folosești un calculator. Și ar trebui să știi măcar ce componente ai în calculator dacă nu și ce poate calculatorul tău. Pentru Gameri și IT-ști este deja ceva normal să știe ce se află în propriul PC. Unii știu deja și care sunt limitele pe care le poate atinge propriul PC. Astfel ei știu și ce componente merită înlocuite și ce ar funcționa mai bine în locul lor.
Acum vă voi arăta 3 metode pentru a vedea ce componente aveți în calculator fără a-l deschide. Unele probabil că le-ați știut și voi. Dacă ai știut una din metode atunci felicitări, ai învățat 2 metode noi.
1. Din Task Manager
Poate veți fi puțin sceptici când veți afla asta, dar poți afla foarte multe informații despre calculatorul tău doar accesând Task Manager. Este și foarte simplu și ușor de accesat. Pentru a accesa Task Manager apăsați combinația de taste Ctrl+Shift+Esc sau Ctrl+Alt+Del și după care dați click pe ”Task Manager” sau ”Manager de activități” în cazul în care aveți Windows în limba română. Ar trebui să arate așa:
Mai departe dați click pe ”Mai multe detalii” sau ”More details” dacă aveți în limba engleză.
Ar trebui să arate așa:
După ce ați făcut asta trebuie să vă duceți la ”Performanță” sau ”Performance”
Ar trebui să vedeți asta:
Aici puteți vedea deja diverse informații despre calculatorul dvs. De exemplu numele, numărul de nuclee , viteza de funcționare a acestuia și alte informații.
La fel și la placa video sau la Rami.
Bun, aceasta a fost o metodă de a afla ce componente ai în PC. Dacă ai știut de aceasta să văd dacă știi și de celelalte două.
2.Cu o aplicație de pe internet
Poate părea ceva banal la prima vedere dar știi într-adevăr ce aplicație este cea mai potrivită pentru a vedea componentele calculatorului tău? Și foarte important, știi cum să eviți virușii când descarci aplicații de pe internet? Știi care sunt aplicații de încredere sau știi cum să identifici un site periculos?
Pe moment hai să ne focusăm pe o singură aplicație care să ne ajute să vedem componentele calculatorului tău. Una dintre cele mai recomandate este CPUID:CPU-Z. Nu ocupă prea mult spațiu, și se și instalează destul de repede. Hai să vedem cum se instalează.
Prima dată deschide browser-ul pe care îl folosești în mod normal. Eu folosesc Opera GX deoarece este cel mai potrivit pentru mine. Și intră pe www.google.ro dacă nu ești deja. Și caută ”cpu z”
Dați click pe rezultatul care are ”www.cpuid.com” la adresa site-ului. Și ar trebui să ajungeți pe acest site:
Următorul pas este să descarci aplicația apăsând pe butonul cu ”Setup – English” după care ”Download”. După ce alegeți unde să se descarce așteptați să termine de descărcat. Nu ar trebui să dureze mult.
După ce ați găsit fișierul simplu dați dublu click pe el. Ar trebui să vă deschidă un installer care arată cam așa:
Mai departe doar urmați pașii ce vă apar în Installer.
Locația de instalare default este ok pentru că este un program mic. Dar dacă vrei totuși să schimbi poți da click pe ”Browse” sau ”Răsfoiește” și să instalezi unde vrei tu. În rest doar dă ”Next” și la final să dezactivezi ”view cpuz_readme.txt” și dai click pe ”Finish”.
Cum deja presupui următorul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi CPUZ. Ori dai dublu click pe iconița de pe desktop ori apeși pe butonul de Windows de pe tastatură și scrii CPUZ.
Bun, după cum poți vedea deja, ai pe ecran o grămadă de informații despre componentele calculatorului tău.
E gata!
Bun, chiar dacă nu ai folosit CPU-Z, dar ai știut să folosești o aplicație externă, atunci felicitări. Ai știut și cea de a doua metodă de a afla ce componente ai în calculator. Acum să vedem dacă o știi și pe ultima. Cel mai probabil nu o știi deoarece este destul de puțin folosită.
3.Folosind ”dxdiag” din Windows
Probabil nu ai auzit încă de aceasta și nici nu cred că ai folosit-o. Cu toate acestea nu înseamnă că este greu de aplicat. Dimpotrivă, este chiar mai simplu decât ai crede. Primul pas este să apeși butonul de Windows. Tastezi ”dxdiag” și dai Enter. Dă-i puțin timp, și e gata. Ai acolo toate informațiile de care ai nevoie.
După cum ai văzut, nu a fost tocmai greu. Felicitări dacă ai știut-o și pe asta. Nu multă lume o știe. Desigur, mai ai și opțiunea de a deschide fizic calculatorul și a vedea. Dar dacă scoți componentele de la locul lor trebuie să și știi să le pui la loc. Așa că dacă știi ce faci mult noroc. Dar acum ai suficiente resurse pentru a răspunde la întrebarea ”Cum să afli ce componente ai în calculator”. Eu rămân să văd asta din calculator.
Cu fiecare zi ce trece solicitarea de servicii IT pentru firme e tot mai mare. Creşterea numărului de calculatoare datorată modernizării afacerilor face ca şi nevoia pe acest segment să fie tot mai mare, Nevoile ivite în acest context al exploziei de tehnologie sunt foarte variate şi ţin de specificul fiecărei afaceri.
Servicii IT pentru firme – posibile necesităţi
Nevoile de acoperit într-o firmă diferă, cum spuneam, de la o afacere la alta dar aproape toate au nevoie să li se asigure funcţionalităţi din „pachetul de bază”. Aici ar intra cele de consultanţă pentru achiziţia de dispoyitive potrivite nevoilor, cele hardware: instalare şi servisare de calculatoare, imprimante, routere, servere etc şi cele software care ţin de instalări, configurări, remediere probleme care apar la un moment dat.
Dincolo de acest pachet de bază serviciile IT pentru firme variază mult. Unii pot avea nevoie de un IT-ist priceput în robotică, alţii de un IT-ist pentru partea de servere pentru găzduire, alţii de servicii IT pe partea de comunicare şi variantele pot fi aproape tot atât de multe câte afaceri sunt.
De asemeni, unele firme nu au nevoie de un IT-ist angajat că nu ar avea atât de muncă pentru el încât să devină eficient afacerii şi atunci externalizează. Alte firme au nevoie nu de unu ci de oa armată de IT-isti pe lângă o altă armată de programatori. Lucrul cert este că aproape toate firmele trebuie să ia în calcul să acopere şi acest sector.
Pentru o ofertă personalizată şi avantajoasă de colaborare pentru pachetul de bază în servicii IT vă aşteptăm să ne contactaţi telefonic sau prin pagina de contact.
Deși nu e foarte veche această „meserie” e totuși foarte cunoscută pentru că e des invocată. Explozia tehnologică a făcut ca „renumele” acestei meserii să crească rapid și importanța ei să nu mai fie un moft ci o disperată necesitate pentru cele mai multe din firme.
IT-istul din firmă e văzut când e o problemă
Cel mai tare simți importanța unui IT-ist bun când calculatorul merge greu și productivitatea scade, când nu poți accesa documentele în rețea, când ai luat un virus și cere bani pentru decriptare, cand nu mai pornește calculatorul, când trebuie să citești sau să trimiți un email și nu poți să o faci și alte situații care scad productivitatea, măresc stresul și chiar crează conflicte.
În România e principiul „las că fac eu și aia” la multe capitole, inclusiv la partea de IT din firmă. Pe de o parte sunt convins că românii mai mult decât alte nații au o capacitate extraordinară de a învăța și de a se adapta, deci pot și multe meserii la nivelul de baza, inclusiv reglarea, depanarea, configurarea de calculatoare. Asta e bine și acoperă aproape cu succes micile reparații sau intervenții dar când e vorba de o creștere a afacerii sau de o focusare exclusiv pe domeniul acelei afaceri, nu mai e rentabil acel tip de procedură și devine necesar fie să apeleze la in IT-ist angajat fie să externalizeze acel domeniu.
Varianta 1. Angajarea unui IT-ist
Costă mult și e rentabilă doar de la un anumit nivel al afacerii. Marile firme clar au nevoie nu de unu poate de un departament întreg dar firmele mici nu își permit asta. Acel IT-ist angajat trebuie să fie calificat în domeniu și mai ales priceput, că diplomă au mulți dar priceperea nu o dă hârtia ci pasiunea, de aceea consider că proba definitorie trebuie să fie cea practică pe nevoile prezente ale acelei firme și eventual pe cele estimate că vor exista în viitor. Dacă e și diplomă la mână cu atât mai bine.
Varianta 2. Externalizarea serviciilor de IT (mentenanță și intervenție)
Aceasta se adresează tuturor celor care nu își permit sau nu vor să angajeze un IT-ist pentru a reduce cheltuielile firmei. Să facem o simulare: O firmă de contabilitate are 7 operatoare contabile și un expert contabil. Are în dotare 8 stații de lucru și un server + un server de back-up. Ca să angajeze un IT-ist cheltuielile vor fi de minim 1 783 lei (total cheltuieli în apr 2017 la salariu minim) deși mă îndoiesc să vină un IT-ist bun pe salariul minim, dar să luăm cazul ideal.
Varianta externalizării serviciilor costă acea firmă mai puțin de jumătate din această sumă, în funcție de grila firmelor de IT din zonă. Deci un avantaj de 1000 de lei măcar la ora actuală.
Însă nu doar prețul e avantajos când externalizezi, ci și profesionalismul dat de varietatea mare de situații cu care se întâlnește o astfel de firmă de IT în diferite alte firme cu care lucează. Bagajul de cunoștințe și experiență e imens față de cel al unui IT-ist local în cele mai multe cazuri. În plus, existența unei echipe face ca soluțiile să fie identificate mult mai repede.
Da nu costă prea mult?
La IT-iști e boala asta: Toți cred că ei „cam trag mâța de coadă”. Când totul funcționează nici nu știi de existența lor dar când nu merge ceva toți își amintesc de ei. În realitate un IT-ist își scoate cu siguranță banii dacă e potrivit necesităților firmei. De asta e un deficit așa de mare de astfel de persoane.
Cum arată IT-istul?
„IT-istul este acea persoană din grupul de cunoscuți care a decis să învețe o limbă străină: limba rece, dar exactă, a calculatoarelor. Limba calculatoarelor nu e mai complicată ca o limbă străină de nivel mediu și nu presupune nimic altceva decât puțină perseverență.” spunea Bogdan Dumitru, CTO Bitdefender
În funcție de domeniul în care activează și de pregătirea acumulată IT-iștii se diferențiază între ei foarte mult. De la servicii oarecum de bază cum ar fi instalarea de sisteme de operare, configurare de calculatoare și mici rețele, devirusare, back-up, până la specialiști care lucrează în data centere, specialiști în securitate informatică, planificatori de mari rețele și multe altele, poate varia foarte mult felul IT-istilor, dar fiecare firmă trebuie să își identifice corect propriile nevoi și să angajeze persoana potrivită sau să contracteze firma potrivită pentru astfel de servicii.
Pentru externalizarea serviciilor IT ale firmelor în Mediaș pe bază de contract sau intervenții „la problemă” vă stau la dispoziție cu oferte atractive de preț. Puteți solicita o ofertă personalizată nevoilor firmei dumneavoastră apelându-mă telefonic sau pe email prin pagina de contact.
Când vorbim despre siguranța datelor în firmă avem două aspecte de abordat. Primul e protecția față de terțe persoane și celălalt e despre protecția la pierdere sau distrugere. Azi vom vorbi despre protecția la distrugere.
Spre finalul anului trecut a ajuns la mine calculatorul unei firme să încerc să recuperez date din el. Cedase hard discul și calculatorul era cel folosit pentru contabilitate și contracte. La un asemenea scenariu te cam trec transpirații reci dacă ai fi în locul lor.
Astfel de incidente se petrec destul de des din păcate. Consecințele pot fi mult mai mar ca în cazul de mai sus. Sunt firme care pot pierde nu doar un program de contabilitate și contractele dar pot pierde date adunate cu mare greutate, pot pierde munca echipei de grafică, proiecte la care s-a lucrat mult timp.
Orice firmă, nu contează mărimea ei, trebuie să se asigure că are protecție lam astfel de accidente. Metode de protecție sunt multe, de la cele mai simple la unele soluții dedicate.
Iată cum poți asigura siguranța datelor în firmă
Fă regulat copii de siguranță. E cea mai simplă metodă și la îndemâna oricui. Folosește pentru asta o memorie USB de marcă (nu folosi un no-name, nu folosi chestii primite bonus de la benzinărie). Dacă ai date mai multe folosește un hard disc extern.
Folosește soluții cloud. Sunt multe soluții gratuite de stocare în cloud și pentru o firmă mică sunt suficiente. Fie că vorbim de DropBox, OneDrive, DigiStorage, Google Drive, Amazon Cloud Drive sau altele. Dacă ai date multe poți opta pentru plata unui astfel de serviciu. Prin setări ușoare poți automatiza backup-ul, adică se face automat la anumite perioade de timp.
Folosește o soluție de back-up. Fie că vorbim de un simplu calculator care va servi drept spațiu de back-up fie că vorbim de un server dedicat soluții există. Un server cu RAID 5 e aproape sigur, nu prea ai cum sa pierzi datele de pe el decât dacă e calamitate, arde serverul de tot sau îl distruge. Recomand sisteme NAS care sunt mici și eficiente pentru asta.
Dacă ți se pare greu să găsești soluția cea mau bună sau să faci setările corespunzătoare mă poți contacta. Ofer și astfel de servicii firmelor din Mediaș sau împrejurimi.
Unele firme, cele mai multe din ele au măcar două calculatoare în dotare și e aproape inevitabil să trebuiască schimbate date de pe un calculator pe celălalt sau accesate date dintr-un calculator din celălalt. Importanța rețelei de la birou e adesea ignorată în firmele mici, deși ar crește productivitatea și eficiența și ar reduce stresul angajaților.
Importanța rețelei de la birou
Am întâlnit des practica schimbului de fișiere între calculatoare din același birou folosind memoriile USB, practică ce e dezavantajoasă din cauza consumului de timp și a uzării porturilor USB degeaba sau cea a schimbului de fișiere prin email.
Soluția e simplă și e nevoie doar de cineva priceput care să facă rețeaua corect astfel încât calculatoarele să se vadă între ele. Astfel managerul poate accesa data din calculatorul de la secretariat sau contabilitate, contabila poate accesa date din secretariat sau alte logici avantajoase.
Soluții sunt mai multe, fie lucrul în cloud, fie crearea unui server în birou, dar asta e cea mai necostisitoare la o afacere mică. O rețea funcțională poate reduce timpul pierdut aiurea, existența a zeci de fișiere modificate prin toate calculatoarele și poate face mai plăcută activitatea din birou mai ales că pot fi acordate permisiuni în funcție de nevoile existente și de ierarhia în firmă.
De obicei configurarea corectă a unei rețele nu e foarte dificilă și poate fi făcută de o persoană mai tehnică dar când nu e timp pentru documentare sau nu există un om în firmă responsabil de IT e bine să apelezi la profesioniști astfel încât să ai costuri minime și funcționalitate maximă. Un astfel de specialist IT poate rezolva problema în câteva minute la o firmă de mici dimensiuni (depinde de mărimea rețelei).
Vine un moment în orice mică afacere pentru o consultanță profesionistă privind configurarea optimă a rețelei fie că vorbim de transfer de fișiere, de folosirea aceleiași imprimate de toți angajații, de drepturi de acces sau probleme cu comunicarea, pentru un astfel de moment în care rețeaua nu merge sau vreți o îmbunătățire a ei puteți apela la noi.
După care astăzi, pe 19 decembrie, proiectul a trecut rapid prin Senat și votat cu unanimitate (sunt curios dacă oamenii ăia știu pentru ce ridică mâna). Legea este practic adoptată de către Parlament, dar încă nu este în vigoare. Teoretic, parlamentarii Opoziţiei o pot contesta la Curtea Constituţională. Dacă nu va trimisă la CCR, legea va fi trimisă spre promulgare la Cotroceni, acolo unde preşedintele Klaus Johannis are trei variante: o poate promulga, o poate întoarce în Parlament spre reexaminare sau o poate trimite şi el la Curtea Constituţională.
Din punctul nostru de vedere va fi Primul Test adevărat al lui Johannis, care poate decide dacă vrea să creem un stat polițienesc sau unul cetățenesc.
Pe fond, am scris de mai multe ori despre problemele majore ale legii (că de cele minore nu mai are rost să mai zicem ceva):
Art. 17 -Toți deținătorii de sisteme cibernetice (adică toate persoanele juridice care au un calculator – vezi art. 2) trebuie să „permită accesul la date” acestor autorități (SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO și ANCOM). Accesul se face la simpla „solicitare motivată”. În condițiile în care astăzi orice acces la sistemele informatice unde se află date informatice se face doar cu autorizarea unui judecător, textul actual ne aruncă în haos. De fapt și accesul la date de trafic este de fapt imposibil astăzi, dacă este să respectăm decizia CCR cu privire la directiva privind păstrarea datelor de trafic. Din punctul nostru de vedere, art. 17 este vădit neconstituțional.
Art. 16 – Toți deținătorii de sisteme cibernetice (adică toate persoanele juridice care au un calculator) vor obligați să aplice politici de securitate cibernetică șisă identifice şi să implementeze măsurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru a gestiona eficient riscurile de securitate. Asta înseamnăminim 1500 de euro/firmă investiți în securitate. Dacă nu – amendă de la 500 la 5000 de RON.
Comentarii recente