Cu toții am fost la un moment dat în acel punct în care am vrut să descărcăm ceva de pe internet, un film, un joc, o poză chiar, dar nu mai era stocare pe calculator. Pur și simplu nu mai era loc și pentru lucrul respectiv. Te-ai dus la ”My computer” și linia de la Local Disk era pe roșu. ”Și fix azi” este primul lucru pe care ți-l spui. Dar nu te panica, este mai mult decât o metodă de a rezolva această problemă. Așa că hai să vedem ce faci când nu mai ai spațiu pe calculator.

Unul din primele lucruri pe care le-ar face o persoană ar fi să ștearga programe și fișiere de care nu are nevoie. Dar cum îți dai seama care programe ocupa cel mai mult spațiu pe calculator. Dacă ai știi asta ar merge mult mai ușor treaba, nu? Foarte adevărat. Este mai ușor să ștergi un program sau un fișier mare decât să cauți și să ștergi 100 de fișiere mici, care sunt împrăștiate prin foldere și subfoldere.

Dacă te uiți dupa o metodă de a afla care lucrurui ocupă cel mai mult spațiu, am un mic ”tool” pentru tine. Se numește Folder Size. Este un progrămel de cam 7Mb care face o analiză a calculatorului și îți spune la final care sunt cele mai mari foldere și unde sunt. Astfel tu poți vedea și decide ”Deci War Thunder ocupă 56 de Gb? Nu l-am mai jucat de mult deci îl ștergem.” Linkul pentru programul respectiv este aici.

Cum folosești Foldersize să eliberezi spațiu pe calculator.

Deși programul este foarte ușor și intuitiv de folosit voi scrie un mic tutorial mai jos. Poți sări peste el daca consideri că nu ai nevoie de ajutor.

După ce descarci programul, desigur că vei rula fișierul .exe care tocmai ce a apărut în folderul ”Downloads”. Va trebui să treci prin tot procesul de instalare (Doar apasă ”Next” de câte ori e nevoie). Iar la finalul lui va trebui să deschizi programul. Acesta va arăta cam așa:

Acum tot ce trebuie să faci este să apeși butonul verde în formă de triunghi din partea de sus. Asta după ce ai selectat partiția pe care vrei să faci analiza. În cazul meu am selectat partiția pe care este instalat Windows. Acum trebuie doar să apăs butonul verde și va începe analiza. După ceva timp ar trebui să vă arate așa:

Acum poți vedea foarte clar care foldere ocupă spațiul cel mai mult din calculator și să le ștergi. Dacă de exemplu vezi că un folder de la windows ocupa mult, vezi ce anume din el ocupa atât. Am avut cazuri în care persoana respecitva avea 50 de Gb doar în folderul Downloads pentru că uita mereu să șteargă arhivele descărcate după ce le folosea.

Acum urmează doar să stai și să vezi ce anume vrei să ștergi și ce nu. Sunt sigur că ai deja anumite lucruri pe care vrei să le păstrezi și anumite lucruri de care ai uitat și pe care vrei să le ștergi. Te las câteva minute să îți faci curat înainte de a trece la următoarea metodă.

10 minutes later

Bun, sper că ai terminat curățenia de primăvară și sper că ai mai mult spațiu pe calcularor acum. Acum e timpul să discutăm despre un factor important despre calculatorul tău. Mai exact despre cum ai ajuns fără spațiu. Dacă ești o persoană care descarcă tot felul de lucruri și uită să le mai șteargă, atunci este de înțeles. Dar dacă abia descarci și tu un joc și spațiul deja e plin, nu crezi că ai cam prea puțin spațiu de stocare în calculator? Ce faci când nu mai ai spațiu pe calculator deloc? Nici măcar pentru o poză?

Următorul lucru pe lista mea este să te ajut să îți găsești un hard disk sau un SSD care să îți rezolve, cel puțin pentru o vreme, problema asta a lipsei de spațiu. ȘI da, ai ghicit, ar fi o idee bună să cumperi cel puțin un HDD dacă nu un SSD.

Cât de multă stocare să cumpăr?

Acum hai să te ajut să îți găsești dimensiunea potrivită. De obicei, cu cât mai mult cu atât mai bine. Însă sunt destul de sigur că 8 Terabiți de stocare e cam mult pentru un calculator cu uz personal. Deci, care este dimensiunea potrivită pentru tine și pentru nevoile tale?

E destul de simplu să iți dai seama. În primul rând ține cont că 200 de Gb sunt minimul recomandat. Pentru că evident că ai nevoie de un loc în care să îți instalezi Windows și restul programelor necesare pentru a folosi acel Pc. Un borwser, Winrar, Steam, etc, etc. Dar acum vine partea mai grea. Cât spațiu pe calculator? Tu nu vrei doar sa instalezi un browser și sa umbli pe internet. Tu vrei să instalezi și niște jocuri extra pe care să le poți juca. Deci, cât ar trebui să ai?

Well, depinde de jocuri în mare parte. GTA V ocupa în jur de 85 de Gb, este un joc mare. Minecraft pe de altă parte, abia dacă ocupa 5 Gb. Depinde ce lumi mai descarci de pe internet. Dacă știi că o să instalezi o grămadă de jocuri, atunci poți să cumperi liniștit un SSD de un Tb. Practic 1000 de Gb. Cu siguranță încap acolo toate jocurile tale plus poze, documente, fișiere descărcate de pe internet, etc.

Dacă consideri că nu prea o sa instalezi jocuri multe, dar că o să descarci multe filme, atunci 512 Gb ar trebui să îți ajungă. (poate e puțin cam mult). Iar acum poate vă întrebați.

Dar de ce SSD? Nu merge și un HDD?

Da, merge și cu un HDD. Dar viteza pe care o oferă un SSD este de foarte multe ori mai bună decât a unui HDD. Și cu toții vrem viteză, nu? Vrem ca Pc-ul nostru să pornească în 10 secunde. Mai multe detalii voi oferi într-un articol ulterior.

De asemenea dacă doriți un un sfat pentru a vă putea decide ce SSD să cumpărați nu ezitați să trimiteți un mesaj sau chiar să apelați. Aici este pagina ce contact.

Concluzie: Ce faci când nu mai ai spațiu pe calculator?

După cum am spus mai sus. Instalezi aplicația Folder-Size și dai start la o analiză. Dupa ce analiza este gata, te pui și începi să scoți afară lucrurile de care nu mai ai nevoie. În cam jumătate de oră ar trebui să fie gata tot procesul.