Dacă lucrezi de mai mult timp în domeniul calculatoarelor, sau te pasionează acestea, cu siguranță știi ce este o partiție. Dar în cazul în care nu te-a interesat prea tare vei afla aici. Dacă vrei o definiție ca la carte atunci poftim:

”În domeniul informaticii, și al calculatoarelor partiție sau volum cum mai este numită, este o diviziune a spațiului existent pe un hard-disk sau dispozitiv USB, pe care fișierele sunt găzduite și organizate de un sistem de fișiere, sau format.”

Însă dacă dorești o definiție mai ușor de înțeles atunci ai una de la mine ”O partiție este o anumită capacitate delimitată din Hard-Disk”. Sau ca să dăm un exemplu similar din viața reală: Cu un dulap cu rafturi pe care le poți mișca. Cu cât muți un raft mai sus cu atât cel de sub va avea mai mult loc. Și cam așa este și cu Hard-Disk-urile. Le poți împărți pe partiții și în funcție de mărimea uneia, una va avea mai mult sau mai puțin loc.

Avantajele unei partiții

Deși poți să îți faci o serie de foldere pentru a menține o oarecare ordine este mai indicat să folosești partițiile pentru lucruri mari. Dacă te întrebi cum arată o partiție în calculator, ai mai jos o poză. Cele 2 linii sunt Hard-Disk-uri care sunt partiționate. Eu am făcut fiecare Hard-Disk o partiție. Pentru mine e mai ușor astfel.

Este indicat pentru persoanele care se și joacă pe acel calculator să aibă o partiție pentru fișierele jocurilor. De obicei nu prea accesezi astfel de partiții decât când vrei să repari ceva prin fișiere. Acea partiție ar trebui să fie destul de mare. Există unele jocuri care sunt și 100 de Gb. De exemplu ARK cu toate DLC-urile are cam 230 de Gb. Ceea ce este enorm pentru un joc.

Pentru persoanele care au fișiere de mai multe feluri sau doresc să le aibă ordonate în funcție de proiectul la care lucrează pot să își facă o câteva partiții mici pe care să le redenumească în funcție de proiectul la care lucrează atunci.

Cum creezi o partiție?

1. Aloci un spațiu liber

Deși am tot spus la ce sunt bune, nu am vorbit încă cum se face una și de ce este nevoie pentru a face una. Pentru că nu se poate face ușor din aplicațiile preinstalate de Windows avem nevoie de o aplicație externă și anume: Ease Us Partition Master. Este gratuit pentru uz personal și poate fi chiar folositoare și în alte situații precum migrarea Windows-ului, schimbarea literei partiției și multe altele.

După ce ai descărcat și instalat Ease Us Partition Master de aici, poți deja să creezi partiții. Nu ai nevoie mai mult, poate un restart pentru a fi în siguranță. Bun, după ce ai terminat de descărcat și instalat aplicația va trebui să o deschizi și să selectezi Hard-Disk-ul pe care vrei să îl partiționezi. În cazul meu Hard-Disk-ul I.

partiție

După ce l-ai selectat va trebui să apeși pe ”Allocate space” Va apărea următoarea fereastră unde va trebui să alegi cât spațiu să aibă noua partiție. Poți face asta ori trăgând cu mouse-ul de bulina neagră ori scriind în acea casetă cantitatea dorită. După asta dai ”Ok”

Acum trebuie să vă arate o animație scurtă și în partea de sus să vă apară un buton ”Execute 1 operation” pe care veți și da click. Vă va apărea o noua fereastră unde veți da ”Apply”

2. Transformi spațiul liber în partiție

După ce ați dat aici ”Apply” este cam gata totul. Desigur, va fi nevoie să dai un restart la pc. Va trebui să aștepți o vreme să se partiționeze hard-disk-ul. După ce vei deschide calculatorul din nou va trebui să te duci din nou în Ease Us Partition Master și să selectezi noul spațiu nealocat și să dai ”create partition”. După ce ai dat un nume și ai dat ”apply”  mai trebuie să dai un restart, ultimul. După restart, ai deja partiția făcută și ”ready to use”.