Probabil cu toții ne-am confruntat cel puțin odată cu această problemă. Să nu mai avem spațiu să instalăm vreo aplicație sau să nu mai avem suficient spațiu pentru a descărca un film. Ce e de făcut în cazul acesta. Cumperi un nou Hard-Disk? Descarci pe un Stick USB? Mai ștergi din programe și fișiere? Ultima pare a fi cea mai bună alegere. Dar cum știi ce ocupă cel mai mult spațiu și unde găsești fișierele acelea uriașe? ȘI mai ales cum eliberezi spațiu în calculator fără să faci vreo boacănă?

Desigur este posibil să vezi dimensiunea unor fișiere fără a descărca alte programe. Pentru asta trebuie doar să dai click dreapta pe fișierul sau folderul respectiv și să dai pe ”Proprietăți” sau ”Properties” dacă ai pe engleză.

spațiu pe calculator

Astfel poți vedea cât de mare este un folder și să știi dacă merită să îl ștergi sau nu. Numai ai grijă să nu fie vreun folder cu fișiere pentru vreun program. Pentru că dacă faci asta este destul de posibil ca un anumit program să nu mai funcționeze cum trebuie sau să nu mai pornească deloc. Deși acestea sunt ascunse sau blocate ca să nu fie șterse din greșeală.

Cum faci să vezi ce ocupă cel mai mult spațiu în calculator?

Pentru a vedea asta repede și ușor avem nevoie de un program de pe internet. Programul se numește Folder Size, este gratuit și este și foarte mic. Așa că nu Trebuie să scoți cine știe ce aplicații afară ca să poți să instalezi Folder Size. Acum te voi ghida cum să îl folosești cum trebuie.

Pentru început trebuie să descarci aplicația. Pentru asta te duci la linkul ăsta. Și dai pe butonul de download. Cred că e suficient de mare să îl vezi dar poftim și o imagine:

După care alegi unde vrei să descarci installerul. Alege o locație la care să ajungi ușor pentru că o vei accesa aproape imediat după ce s-a terminat de descărcat. După cum știi deja trebuie să dai dublu click și să urmezi pașii pentru instalare. După ce ai instalat aplicația trebuie să o deschizi că avem treabă cu ea.

După ce ai deschis-o concentrează-ți atenția în partea de sus a acesteia. Mai precis unde scrie hard-disk-urile și unde poți da scanare.

spațiu în calculator

Acolo alegi ce partiție să scaneze și după aceea dai click pe butonul verde de lângă. Și imediat va începe să scaneze toată acea partiție. După ce a terminat ar trebui să arate cam așa:

Acum, după ce ai scanat toate partițiile, adică tot spațiul din calculator. Este timpul să navighezi prin el ca să vezi ce ocupă cel mai mult. Din numele fișierelor poți să îți dai seama ce aplicații sunt. Adică dacă găsești un folder de 100 de GB care se numește ”Epic games” cu siguranță este un joc instalat acolo. Cel mai probabil Fortnite.

Dacă vrei să eliberezi spațiu, NU te apuca să ștergi folderele aplicațiilor, programelor, jocurilor. Pentru acestea trebuie să le dezinstalezi de unde trebuie. Cele mai multe se pot dezinstala din ”Control Panel” sau ”Panou de control” la ”Dezinstalare aplicații” sau la ”Uninstall a program”

Cu toate acestea spuse îți urez succes să îți eliberezi spațiu în calculator. La urma urmei ai nevoie de acel spațiu pentru a instala ceva, nu? Mai bine te-ai pune pe descărcat.

Fotografie creată de Andrey Matveev, de la Pexels