Cred că cel puțin odată te-ai întrebat: ”Oare ce placă video am?” sau ”Oare câți Rami am?” sau cu alte cuvinte, ”Cum să afli ce componente ai în calculator?”. Și adevărul este că aceste întrebări sunt unele la care ar trebui să le știi răspunsul deoarece folosești un calculator. Și ar trebui să știi măcar ce componente ai în calculator dacă nu și ce poate calculatorul tău. Pentru Gameri și IT-ști este deja ceva normal să știe ce se află în propriul PC. Unii știu deja și care sunt limitele pe care le poate atinge propriul PC. Astfel ei știu și ce componente merită înlocuite și ce ar funcționa mai bine în locul lor.
Acum vă voi arăta 3 metode pentru a vedea ce componente aveți în calculator fără a-l deschide. Unele probabil că le-ați știut și voi. Dacă ai știut una din metode atunci felicitări, ai învățat 2 metode noi.
1. Din Task Manager
Poate veți fi puțin sceptici când veți afla asta, dar poți afla foarte multe informații despre calculatorul tău doar accesând Task Manager. Este și foarte simplu și ușor de accesat. Pentru a accesa Task Manager apăsați combinația de taste Ctrl+Shift+Esc sau Ctrl+Alt+Del și după care dați click pe ”Task Manager” sau ”Manager de activități” în cazul în care aveți Windows în limba română. Ar trebui să arate așa:
Mai departe dați click pe ”Mai multe detalii” sau ”More details” dacă aveți în limba engleză.
Ar trebui să arate așa:
După ce ați făcut asta trebuie să vă duceți la ”Performanță” sau ”Performance”
Ar trebui să vedeți asta:
Aici puteți vedea deja diverse informații despre calculatorul dvs. De exemplu numele, numărul de nuclee , viteza de funcționare a acestuia și alte informații.
La fel și la placa video sau la Rami.
Bun, aceasta a fost o metodă de a afla ce componente ai în PC. Dacă ai știut de aceasta să văd dacă știi și de celelalte două.
2.Cu o aplicație de pe internet
Poate părea ceva banal la prima vedere dar știi într-adevăr ce aplicație este cea mai potrivită pentru a vedea componentele calculatorului tău? Și foarte important, știi cum să eviți virușii când descarci aplicații de pe internet? Știi care sunt aplicații de încredere sau știi cum să identifici un site periculos?
Pe moment hai să ne focusăm pe o singură aplicație care să ne ajute să vedem componentele calculatorului tău. Una dintre cele mai recomandate este CPUID:CPU-Z. Nu ocupă prea mult spațiu, și se și instalează destul de repede. Hai să vedem cum se instalează.
Prima dată deschide browser-ul pe care îl folosești în mod normal. Eu folosesc Opera GX deoarece este cel mai potrivit pentru mine. Și intră pe www.google.ro dacă nu ești deja. Și caută ”cpu z”
Dați click pe rezultatul care are ”www.cpuid.com” la adresa site-ului. Și ar trebui să ajungeți pe acest site:
Următorul pas este să descarci aplicația apăsând pe butonul cu ”Setup – English” după care ”Download”. După ce alegeți unde să se descarce așteptați să termine de descărcat. Nu ar trebui să dureze mult.
După ce ați găsit fișierul simplu dați dublu click pe el. Ar trebui să vă deschidă un installer care arată cam așa:
Mai departe doar urmați pașii ce vă apar în Installer.
Locația de instalare default este ok pentru că este un program mic. Dar dacă vrei totuși să schimbi poți da click pe ”Browse” sau ”Răsfoiește” și să instalezi unde vrei tu. În rest doar dă ”Next” și la final să dezactivezi ”view cpuz_readme.txt” și dai click pe ”Finish”.
Cum deja presupui următorul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi CPUZ. Ori dai dublu click pe iconița de pe desktop ori apeși pe butonul de Windows de pe tastatură și scrii CPUZ.
Bun, după cum poți vedea deja, ai pe ecran o grămadă de informații despre componentele calculatorului tău.
E gata!
Bun, chiar dacă nu ai folosit CPU-Z, dar ai știut să folosești o aplicație externă, atunci felicitări. Ai știut și cea de a doua metodă de a afla ce componente ai în calculator. Acum să vedem dacă o știi și pe ultima. Cel mai probabil nu o știi deoarece este destul de puțin folosită.
3.Folosind ”dxdiag” din Windows
Probabil nu ai auzit încă de aceasta și nici nu cred că ai folosit-o. Cu toate acestea nu înseamnă că este greu de aplicat. Dimpotrivă, este chiar mai simplu decât ai crede. Primul pas este să apeși butonul de Windows. Tastezi ”dxdiag” și dai Enter. Dă-i puțin timp, și e gata. Ai acolo toate informațiile de care ai nevoie.
După cum ai văzut, nu a fost tocmai greu. Felicitări dacă ai știut-o și pe asta. Nu multă lume o știe. Desigur, mai ai și opțiunea de a deschide fizic calculatorul și a vedea. Dar dacă scoți componentele de la locul lor trebuie să și știi să le pui la loc. Așa că dacă știi ce faci mult noroc. Dar acum ai suficiente resurse pentru a răspunde la întrebarea ”Cum să afli ce componente ai în calculator”. Eu rămân să văd asta din calculator.
Confirmări/Notificări