IT-istul din firmă e văzut când e o problemă
Cel mai tare simți importanța unui IT-ist bun când calculatorul merge greu și productivitatea scade, când nu poți accesa documentele în rețea, când ai luat un virus și cere bani pentru decriptare, cand nu mai pornește calculatorul, când trebuie să citești sau să trimiți un email și nu poți să o faci și alte situații care scad productivitatea, măresc stresul și chiar crează conflicte.
În România e principiul „las că fac eu și aia” la multe capitole, inclusiv la partea de IT din firmă. Pe de o parte sunt convins că românii mai mult decât alte nații au o capacitate extraordinară de a învăța și de a se adapta, deci pot și multe meserii la nivelul de baza, inclusiv reglarea, depanarea, configurarea de calculatoare. Asta e bine și acoperă aproape cu succes micile reparații sau intervenții dar când e vorba de o creștere a afacerii sau de o focusare exclusiv pe domeniul acelei afaceri, nu mai e rentabil acel tip de procedură și devine necesar fie să apeleze la in IT-ist angajat fie să externalizeze acel domeniu.
Varianta 1. Angajarea unui IT-ist
Costă mult și e rentabilă doar de la un anumit nivel al afacerii. Marile firme clar au nevoie nu de unu poate de un departament întreg dar firmele mici nu își permit asta. Acel IT-ist angajat trebuie să fie calificat în domeniu și mai ales priceput, că diplomă au mulți dar priceperea nu o dă hârtia ci pasiunea, de aceea consider că proba definitorie trebuie să fie cea practică pe nevoile prezente ale acelei firme și eventual pe cele estimate că vor exista în viitor. Dacă e și diplomă la mână cu atât mai bine.
Varianta 2. Externalizarea serviciilor de IT (mentenanță și intervenție)
Aceasta se adresează tuturor celor care nu își permit sau nu vor să angajeze un IT-ist pentru a reduce cheltuielile firmei. Să facem o simulare: O firmă de contabilitate are 7 operatoare contabile și un expert contabil. Are în dotare 8 stații de lucru și un server + un server de back-up. Ca să angajeze un IT-ist cheltuielile vor fi de minim 1 783 lei (total cheltuieli în apr 2017 la salariu minim) deși mă îndoiesc să vină un IT-ist bun pe salariul minim, dar să luăm cazul ideal.
Varianta externalizării serviciilor costă acea firmă mai puțin de jumătate din această sumă, în funcție de grila firmelor de IT din zonă. Deci un avantaj de 1000 de lei măcar la ora actuală.
Însă nu doar prețul e avantajos când externalizezi, ci și profesionalismul dat de varietatea mare de situații cu care se întâlnește o astfel de firmă de IT în diferite alte firme cu care lucează. Bagajul de cunoștințe și experiență e imens față de cel al unui IT-ist local în cele mai multe cazuri. În plus, existența unei echipe face ca soluțiile să fie identificate mult mai repede.
Da nu costă prea mult?
La IT-iști e boala asta: Toți cred că ei „cam trag mâța de coadă”. Când totul funcționează nici nu știi de existența lor dar când nu merge ceva toți își amintesc de ei. În realitate un IT-ist își scoate cu siguranță banii dacă e potrivit necesităților firmei. De asta e un deficit așa de mare de astfel de persoane.
Cum arată IT-istul?
„IT-istul este acea persoană din grupul de cunoscuți care a decis să învețe o limbă străină: limba rece, dar exactă, a calculatoarelor. Limba calculatoarelor nu e mai complicată ca o limbă străină de nivel mediu și nu presupune nimic altceva decât puțină perseverență.” spunea Bogdan Dumitru, CTO Bitdefender
În funcție de domeniul în care activează și de pregătirea acumulată IT-iștii se diferențiază între ei foarte mult. De la servicii oarecum de bază cum ar fi instalarea de sisteme de operare, configurare de calculatoare și mici rețele, devirusare, back-up, până la specialiști care lucrează în data centere, specialiști în securitate informatică, planificatori de mari rețele și multe altele, poate varia foarte mult felul IT-istilor, dar fiecare firmă trebuie să își identifice corect propriile nevoi și să angajeze persoana potrivită sau să contracteze firma potrivită pentru astfel de servicii.
Pentru externalizarea serviciilor IT ale firmelor în Mediaș pe bază de contract sau intervenții „la problemă” vă stau la dispoziție cu oferte atractive de preț. Puteți solicita o ofertă personalizată nevoilor firmei dumneavoastră apelându-mă telefonic sau pe email prin pagina de contact.
Comentarii recente