Când vorbim despre siguranța datelor în firmă avem două aspecte de abordat. Primul e protecția față de terțe persoane și celălalt e despre protecția la pierdere sau distrugere. Azi vom vorbi despre protecția la distrugere.

Spre finalul anului trecut a ajuns la mine calculatorul unei firme să încerc să recuperez date din el. Cedase hard discul și calculatorul era cel folosit pentru contabilitate și contracte. La un asemenea scenariu te cam trec transpirații reci dacă ai fi în locul lor.

Astfel de incidente se petrec destul de des din păcate. Consecințele pot fi mult mai mar ca în cazul de mai sus. Sunt firme care pot pierde nu doar un program de contabilitate și contractele dar pot pierde date adunate cu mare greutate, pot pierde munca echipei de grafică, proiecte la care s-a lucrat mult timp.

Orice firmă, nu contează mărimea ei, trebuie să se asigure că are protecție lam astfel de accidente. Metode de protecție sunt multe, de la cele mai simple la unele soluții dedicate.

Iată cum poți asigura siguranța datelor în firmă

  1. Fă regulat copii de siguranță. E cea mai simplă metodă și la îndemâna oricui. Folosește pentru asta o memorie USB de marcă (nu folosi un no-name, nu folosi chestii primite bonus de la benzinărie). Dacă ai date mai multe folosește un hard disc extern.
  2. Folosește soluții cloud. Sunt multe soluții gratuite de stocare în cloud și pentru o firmă mică sunt suficiente. Fie că vorbim de DropBox, OneDrive, DigiStorage, Google Drive, Amazon Cloud Drive sau altele. Dacă ai date multe poți opta pentru plata unui astfel de serviciu. Prin setări ușoare poți automatiza backup-ul, adică se face automat la anumite perioade de timp.
  3. Folosește o soluție de back-up. Fie că vorbim de un simplu calculator care va servi drept spațiu de back-up fie că vorbim de un server dedicat soluții există. Un server cu RAID 5 e aproape sigur, nu prea ai cum sa pierzi datele de pe el decât dacă e calamitate, arde serverul de tot sau îl distruge. Recomand sisteme NAS care sunt mici și eficiente pentru asta.

Dacă ți se pare greu să găsești soluția cea mau bună sau să faci setările corespunzătoare mă poți contacta. Ofer și astfel de servicii firmelor din Mediaș sau împrejurimi.