Unele firme, cele mai multe din ele au măcar două calculatoare în dotare și e aproape inevitabil să trebuiască schimbate date de pe un calculator pe celălalt sau accesate date dintr-un calculator din celălalt. Importanța rețelei de la birou e adesea ignorată în firmele mici, deși ar crește productivitatea și eficiența și ar reduce stresul angajaților.

Importanța rețelei de la birou

Am întâlnit des practica schimbului de fișiere între calculatoare din același birou folosind memoriile USB, practică ce e dezavantajoasă din cauza consumului de timp și a uzării porturilor USB degeaba sau cea a schimbului de fișiere prin email.

Soluția e simplă și e nevoie doar de cineva priceput care să facă rețeaua corect astfel încât calculatoarele să se vadă între ele. Astfel managerul poate accesa data din calculatorul de la secretariat sau contabilitate, contabila poate accesa date din secretariat sau alte logici avantajoase.

Soluții sunt mai multe, fie lucrul în cloud, fie crearea unui server în birou, dar asta e cea mai necostisitoare la o afacere mică. O rețea funcțională poate reduce timpul pierdut aiurea, existența a zeci de fișiere modificate prin toate calculatoarele și poate face mai plăcută activitatea din birou mai ales că pot fi acordate permisiuni în funcție de nevoile existente și de ierarhia în firmă.

De obicei configurarea corectă a unei rețele nu e foarte dificilă și poate fi făcută de o persoană mai tehnică dar când nu e timp pentru documentare sau nu există un om în firmă responsabil de IT e bine să apelezi la profesioniști astfel încât să ai costuri minime și funcționalitate maximă. Un astfel de specialist IT poate rezolva problema în câteva minute la o firmă de mici dimensiuni (depinde de mărimea rețelei).

Vine un moment în orice mică afacere pentru o consultanță profesionistă privind configurarea optimă a rețelei fie că vorbim de transfer de fișiere, de folosirea aceleiași imprimate de toți angajații, de drepturi de acces sau probleme cu comunicarea, pentru un astfel de moment în care rețeaua nu merge sau vreți o îmbunătățire a ei puteți apela la noi.