Cum reduc cheltuielile cu telefonul mobil

Sunt foarte putine cazurile în care abonamentul la telefonul mobil e dozat bine. Cei mai multi dintre consumatori spun studiile au abonamente mai mari decat le este negesar deci platesc in plus ceva ce nu consuma (in Anglia spun studiile că se plătește în plus peste 7 mil de lire pe an) dar sunt multi care au abonamente mai mici decat necesitatea deci depasesc si iar platesc in plus.

Iata cateva sfaturi la care m-am gandit pentru a putea face economie la chestuielile cu telefonul.

  1. Ia hartia si fă o evaluare ca sa vezi unde te afli. Uita-te peste ultimile facturi cu desfășutător dacă se poate si vezi care este consumul la voce, la date, in retea, in retelele fixe, in retele mobile si international. Având o contabilizare cât de cât, poti sa decizi mai ușor ce ți se potriveste.
  2. Cumpătare –  nu exagerați cu vorbitul fără rost, nu exagerați cu statul pe net de pe telefon. Toate lucrurile e bine să aibă limite și telefonia nu face excepție.
  3. Nu înghiți ușor găluștele 3000 de minute si SMS-uri etc. Companiile fac oferte bombastice bazându-se pe faptul că noi picăm pe spate când auzim de așa „belșug de minute”. De cele mai multe ori avem nevoie de putin peste 500 (exista și excepții)
  4. Ia in calcul varianta trecerii pe PrePay. In România cum în 2012 sunt mai avantajoase soluțiile prepay decat cele pe abonament. Am luat o astfel de decizie si am scris aici despre asta.
  5. Ia in calcul în funcție de destinația apelurilor tale posibilitatea să schimbi furnizorul. Acum cu numerele care se pot porta nu mai știi unde suni de aia recomandam la inceput sa consulti facturile eventual cu desfășurător.
  6. Ia în calcul și pachetele de servicii. Fără a face reclamă spun că la 50 de ron un abonament de RDS cuprinde net-ul pe fibra, netul pe stick, telefon mobil cu net cu tot, telefon fix si acces prin wirlees unde au acoperire. Am dat exemplul de la RDS dar pot fi si alte pachete avantajoase pentru tine.
  7. Dacă aveți mai multe abonamente în familie evaluați dacă nu e mai avantajos să faceți un pachet din toate și astfel să se reducă costul.
  8. Dacă aveți telefoane smart, instalați pentru a limita traficul de date, un  program gen Onavo care vă poate fi de mare ajutor in gestionarea eficienta a traficului de date.
  9. Nu mușcați ușor ofertele cu telefoane incluse. In primul rand pentru ca deveniți legați pe 2-3 ani apoi e posibil facând calculul să ieșiți mai ieftin cumpărându-le la liber.
  10. Când expiră abonamentul fiți pe fază, îl puteți renegocia la prețuri mai bune. Sfat: operatorii nu vă vor spune dar se poate prelungi și doar pe un an nu neapărat pe 2 cum susțin ei (exceptie fac abonamentele însoțite de un telefon sau alt device) și dacă îl prelungiți doar pe un an atunci aveți mai des posibilitatea să beneficiați de oferte bune.
  11. Evaluați nevoile de tehnologie – știu că e tare ispititor telefonul acela cu un hectar de ecran, facebook, jocuri si twitter dar chiar ai nevoie de el? Chiar ești atât de tare nevoit să stai online mereu? E posibil să nu. Nu uitați că cele mai multe telefoane au faciltăți pentru care plătiți degeaba multe din programele sau functiile telefonului sunt folosite foarte foarte rar sau deloc dar le platim.
  12. Dacă tot vreți să cumpărați un telefon în abonament asigurați-vă că folosiți optiunea buyback care acum a apărut și în România reducând în acest mod o parte din costul total. (Tocmai auzeam la radio azi ca pentru un telefon vechi functional primesti 30 eur reducele la achizitia unui telefon din promotie)
  13. Scrieți scrisori. E economic, e fain, e mai personal, rămâne mai mult timp si aveți amintiri.
  14. Sigur mai sunt dar nu le-am dibuit eu pe toate. Ma ajutați să mai descopăr?